S

Svenska Föreningsakademien


Kunskap & Kompetens




Våra nyckelord 

Akademie, Kunskap och Kompetens

AKADEMIE


Ett levande forum för erfarenheter och hittills förvärvade kunskaper om ideella och ekonomiska föreningar. Levande så tillvida att vi även framöver fortsätter utveckla innehållet i takt med att nya kunskaper och erfarenheter tillkommer. Vårt syfte är att kanalisera våra kunskaper och erfarenheter via en av företagets hemsidor. Vi formulerar oss i termer av rekommendationer, förslag, varningar om fallgropar och naturligtvis beskrivningar av goda förebilder

KUNSKAP


Kunskap eller lärdom är inlärd teoretisk förmåga att förstå, återge och tillämpa information och idéer, exempelvis faktauppgifter om skeenden och sakförhållanden, tillvägagångssätt, regler, samband, begreppsdefinitioner, innovationer, orsaksförhållanden och förklaringsmodeller. En person kan förvärva kunskap genom att ta till sig information som andra har kommunicerat, genom exempelvis studier. En person kan också själv utveckla ny kunskap genom att dra slutsatser ur egna praktiska erfarenheter och upptäckter.

Vi bygger och professionaliserar successivt Svenska Föreningsakademiens webbplats och publicerar rekommendationer, reflektioner och förslag efterhand.


Delar av våra utgångspunkter och underlag hittar Du under Konsult Trulsson på Facebook. Allt vi producerar är av icke kommersiell karaktär. Fritt att använda, men ange gärna källa.

KOMPETENS

 

Kunskap är makt har vi lärt oss genom livets "resa" och olika engagemang i föreningar, företag och organisationer. Vår erfarenhet och våra kunskaper från dessa miljöer omfattar i det närmaste 5 decennier. Men vi är ödmjuka och inser dagligen att vi ställs inför nya situationer vid varje tillfälle som vi möter en ny förening eller ett mindre företag. 

Vi har också lärt oss att man kan ha djup kunskap i ett visst område men sakna förmåga att omsätta kunskaperna i praktisk handling eller vid kommunikation med omgivningen. Förenklat kallas detta förhållande för inkompetens. Tack och lov har de flesta personer vi mött i föreningsvärlden både hög kunskap och stor förmåga att omsätta kunskaperna i praktisk handling eller vid kommunikation med omgivningen. Dessa personer är mycket kompetenta enligt vår erfarenhet. Ett annat sätt att definiera kompetens - "ett samlingsbegrepp för en individs förmåga att utföra en uppgift genom att tillämpa kunskaper och färdigheter"

Bild1
Bild2
Bild3
Bild4

Blivande styrelseledamöter checklista


Vi vänder oss här till en målgrupp som eventuellt har fått en förfrågan eller är på väg att väljas in i en styrelse för en ideell förening. Vår uppfattning är att man noga skall överväga hur man använder sin dyrbara fritid innan man engagerar sig i ett styrelseuppdrag. Kanske passar styrelsearbetet som "hand i handske" eller i allra värsta fall konstaterar vederbörande "att detta engagemang är helt fel". Vi rekommenderar vederbörande person att stämma av följande fem handfasta frågeställningar innan hen äntrar uppdrag i en styrelse.

 

  1. Vilket syfte och uppdrag har föreningen?
  2. Vilken typ av ordförande har föreningens styrelse?
  3. Finns det befintliga styrelseledamöter som "kan allt och vet allt"?
  4. Hur är det med ordning och reda beträffande ekonomi, dokumenterade styrelsemöten, stadgar m.m.
  5. Finns det något etablerat arbetssätt för att lyfta fram medlemmar (om det finns några i föreningen)?

 

Våra kommentarer till ovanstående punkterna 1 - 3:

 

    * Vi har flera ggr mött föreningar där styrelsemedlemmar på förfrågan svarar svävande på fråga 1. Vi har också mött  föreningar vars styrelseordförande fullständigt glömt att styrelsearbete är ett lagarbete. Tyvärr har vi också mött            föreningar med styrelsemedlemmar som dominerar styrelsens arbete "med en evig plädering om sitt eget kunnande och vetande".

 

* Självklart har vi också mött föreningar med styrelser som är rena motsatsen till det som beskrivs under punkt A. 

 

Frågeställningarna under punkterna 4 - 5 är i vår värld de minsta gemensamma nämnarna för ett effektivt fungerande styrelsearbete. Utan tvekan skall dessa frågor besvaras med JA.

 

Vår slutsats är rakt på sak "att känner Du osäkerhet om punkterna 1 - 3 då skall Du överväga om Du överhuvudtaget skall engagera Dig i aktuell styrelse".

 

Osäkerhet kring punkterna 1 - 3 ger oss i allra högsta grad dåliga vibrationer och baserat på vår erfarenhet hävdar vi att här behövs förmodligen ett omfattande förändringsarbete. Om vi var föremål för potentiellt nya styrelsemedlemmar skulle vi i första hand gå tillbaka till valberednngens ordförande eller någon annan huvudperson (som man förhoppningsvis kan lita på) för en grundläggande avstämning.